onsdag 25 februari 2009

magic Wednesday

Onsdagkvällar är UNDERBARA. Ingen sånglektion, teorilektion eller körövning. Ensam hemma. Får göra vad jag vill. Äta vad jag vill, titta på vad jag vill (djupt, saligt andetag).

Idag blev det simhall, bästa gången hittills, utan vidare. Var varken utmattad eller svettig efteråt, bara skönt varm i kroppen och fylld av kraft och spänst. Sen lagade jag en supergod club sandwich med gravad lax, majonnäs, sallad, tomat och Dijonsenap och ojojnam. Härnäst har jag en dejt med TV:n och lite vindruvor. Härligt. Känner mig som en katt som lever gott... rrrrr.

Dagens observation: det borde finnas helkroppssimdräkter för håriga, storväxta män som ser ut som gödda orangutanger. För att alla i bassängen ska ha det trevligare.

Fazer moment

När jag har choklad i munnen är jag oftast lycklig. Så är det nu också. Fazers mörka med 70 procent kakao. Den är bara för god. En bit till...

Jag har visst varit lite jäktad på sistone för mitt arbetsbord ser värre ut än min mans. Orkar inte bry mig riktigt ännu, dock.

tisdag 24 februari 2009

Vattenlöpning och stöld

Nu är det något på gång: jag har börjat gå till simhallen igen. Alltså jag orkar plocka ihop alla femtielva grejer som behövs för ett enda besök och så orkar jag ta mig dit och så orkar jag vara där och göra mitt vattenlöpningspass och det med ordentliga tag. Och det är SKÖNT, gu va skönt.

Vattenlöpning, det är överraskande bra. Inte bara för gamla tanter. Men man måste ju ha lite tålamod och så ska man ta i. Annars är det ingen point med det hela, annat än att gå i bastun efteråt.

På tal om det så fick jag en otrevlig överraskning häromdan: nån hade helt sonika TAGIT min schampoflaska från hyllan i duschrummet. Body Shop olivoljeschampo. Alltså fräckt, fy fan. Vem gör så? Jävla skit, på riktigt.

Så började jag fundera att om detta hade varit Spanien hade jag bara ryckt på axlarna och skyllt mig själv. Vilken idiot ställer fram sin dyra schampoflaska på synligt ställe och litar på att folk är ärliga? Klurigt.

söndag 22 februari 2009

Choko passar alltid min hypertografi

Statusuppdatering på Facebook: getting there...

En sån här dag är det jäkligt lätt att börja tycka synd om sig själv och bara vältra sig i självömkan men det blir ju ganska trist och boring till slut. En hel dag bortkastad på jobb, och att DESSUTOM vara helt deppig och i "allt suger"-mode... det passar inte min "hypertografi" just nu. Vilket är lite skumt eftersom jag borde ha värsta PMS-angsten right about now. Det står så i kalendern, och den vet allt. Däremot var Camsters förslag helt superbra, choko ska det vara!

Tja, jag får väl nöja mig med att må ganska bra och jobba förnöjt vidare och se fram emot lite film och glass ikväll som belöning... what is a girl to do?

lördag 21 februari 2009

kosmiskt

Jaha. Ett veckoslut i arbetets tecken, det var en tid sen. Tre ord: mitt eget fel. Jag har råkat ut för det jag aldrig trodde kunde hända just mig: jag har levererat en översättning på fel språk. Fattar ni? En och en halv dags jobb, para nada. Formuleringar och funderingar, små finurligheter och väl genomtänkta lösningar, inte värda ett fjutt. Hjälps inte. De vill ha den på engelska. Jag har kommit fram till att jag INTE är en smart person. Jag är bara bra på att lära mig av mina misstag. Men jag måste göra dem först.

Detta var säkert min kosmiska belöning för att skratta för mig själv åt andra översättare som hade råkat ut för samma sak. I stil med "hehehe, hur dum får man vara". That one came right back and bit me in the ass...



torsdag 19 februari 2009

Kyle XY

Inatt sov jag int sen någo. Låg bara och kände hur hjärnan surrade på. Ingen mera Kyle XY en tid nu, det är allt för distraherande. Alltså av alla serier man kan fastna för, hur i hela världen har jag fastnat för just den tonårs-scifisåpan? Inte vet jag, de är alla så söta och gulliga och storyn är bra.

Dagen räddades av fint väder och ett arbetsmöte i stan för att diskutera översättningen av en hel bok åt Arbetshälsoinstitutet. Superbra planering denna gång, jag var imponerad. Dessutom fick jag träffa nya människor, något som inte händer varje dag. Mycket viktigt detta med social kontakt, särskilt när man sitter i sin lilla grotta dag ut och dag in och för det mesta bara ser skuggorna röra sig där ute. Skulle jag inte ha körintresset vet jag inte vad jag skulle göra. Alla känner igen uttrycket "bättre och sämre dagar" men för mig är en dålig dag nästan alltid en dag när jag känner mig ensam.

Sen finns det dagar när man VILL vara ensam och såna har jag också ibland. Så på det hela funkar det oftast ganska bra :)

onsdag 18 februari 2009

Typiskt

Det är just så typiskt att...

- nu när jag är fullbokad med jobb är det strålande sol.
- J har bakat chokladmuffins nu när jag har en sund vecka.
- jag glömde aktivera väckningsfunktionen just idag, då jag har fullt upp.

Å andra sidan är det ganska skönt att...

- projektet med planscherna till körens jubileum går så bra.
- det är sportlovsvecka och jag har ledigt från musikinstitutet.
- J har dammsugit och det känns städat här hemma.

tisdag 17 februari 2009

När dammsugaren väl är framme

I köket:

J står och dammsugar köksbänken omsorgsfullt.
Jag: Du e söt, jag brukar TORKA köksbänken varje dag.
J: Ja, men inte alla vinklar och hörn.


måndag 16 februari 2009

Keeping busy

Vet inte om det har märkts men jag har haft extra mycket fritid på sistone... lite lugnare på arbetsfronten, alltså. Jag började nästan trivas. Nåväl, nu har det trillat in så mycket jobb att hela denna vecka och hela nästa är smockfulla. Vilket innebär att alla de små projekt jag har gått och pantat på, fotoalbumpyssel, notarkiv, extra motion, syprojekt, långsam matlagning, de får alla vänta. Liten självanalys mot bakgrund av föregående mening: är jag rädd för att inte ha någonting och göra en hel dag? Svar: Jo, vettskrämd. I might like it too much.

random funderingar

Eller "ett axplock ur Heidis hjärna en måndag morgon"

- J har 8 fribiljetter till simhallen som går ut denna månad. Det blir mycket simmande under de nästa två veckorna.
- Ska jag äntligen få det till att börja ordna i notarkivet denna vecka?
- Det finns två och ett halvt paket färsk jäst i kylskåpet som går ut denna vecka. Jaha, brödbak.
- Nu ska jag hitta på något roligt och skönt ikväll, är ledig från musikinstitutet pga sportlov (och J har skolarbete).
- Ingen aning om maten idag. Frysen borde lite tömmas.
- Ska J faktist vara tjugo minuter i badrummet? Jag är kissnödig!
- Vitsi vad de svarta byxorna spände igår på konserten... alltså nu ska nånting börja hända.

lördag 14 februari 2009

Blondie meets duktig flicka

Fredagen var en av de lärorikaste dagar jag har haft på länge. Det var tungt som fan. Men som sagt, jag lärde mig en hel del. Som att TÄNKA EFTER innan du trycker på gröna knappen för att kopiera upp 80 st programblad. För du vill inte ha enkelsidiga blad, du vill ha dubbelsidiga. Och helst läsliga, med texten rätt väg på båda sidorna. Blond moment. Sen lärde jag mig att jag faktiskt kan be om hjälp FÖRE jag blir helt kallsvettig och urless på kopiatorhelvetet. Ingen är bra på allt, och det är bara dumt att ens försöka när det finns vänliga experter nära till hands som är glada att få hjälpa till.

Vänta, det kommer mer: jag lärde mig dessutom att jag inte behöver vika, sammanfoga och stansa alla 80 programbladen själv, jag kan DELA UPP arbetet på flera personer. Istället för att svettas och stressa och tycka att mitt fina träldomsok ändå klär mig på något sätt, det är så martyr-chic. Not. Som ni säkert kan föreställa er var jag helt utmattad efter alla dessa världsomvälvande insikter. Men jag fick ett nytt motto: "det finns ingen medalj för årets duktigaste flicka." Och även om det skulle finnas skulle jag inte vilja ha den. Grattis till mig!

Idag har vi bakat urgoda scones och tittat på Hitchcocks "To Catch a Thief" med Cary Grant och Grace Kelly. Inte för att det är Alla hjärtans dag, utan för att det är lördag. J är ytterst skeptisk mot det där med Alla hjärtans dag, mittiallt finns det en massa förväntningar som gör honom helt förvirrad. På radio och TV och i skyltfönstren, alltså, inte så mycket från min sida. Jag tycker att det är roligt att ha en ursäkt att fira, men det behöver inte innebära något extra skaffande. Jag förstår honom dock: han är ganska gullig och uppmärksam varje dag helt av sig själv, så det kan kännas lite idiotiskt att mittiallt ha en dag då det "förväntas" av honom extra mycket. Tjafs.

Trots allt detta gav han mig en ask After Eight. Min absoluta älsklingschoko. Ibland blir jag helt hänförd över min karl.

torsdag 12 februari 2009

Renässansmusik

Maratonövning med Camerata idag, första konserten i vår fina konsertserie är nu på söndag. Vi ska sjunga Palestrina, Byrd och Tallis i domkyrkan. Fansnapsiskt.

En liten bisak som hänger ihop med detta: hag har fixat mitt livs första programblad i MS Publisher. Lätt som en plätt. Heja jag.

Klockan är elva, nattinatti.

tisdag 10 februari 2009

Madonnafunderingar

Nu ska jag också leka lite coola muijan och konstatera att jag INTE tänker gå på Madonnas konsert i augusti. Och detta beror inte på att jag inte har lyckats få biljetter, för jag har inte ens försökt. Har inte köat i åtta timmar, har inte anslutit mig till Madonnagruppen på Facebook. Alltså jag är ju bara stencool.

Men visst gillar jag Madonna, hon är ju Madonna. What's not to like? Hon har blivit ett begrepp som inte kräver några adjektiv. Kanske det är just det som får mig att ta lite avstånd så här inför en livekonsert. Jag behöver inte se henne på scen och märka att jag tycker lite synd om henne för att hon måste vara ung och sexig och vig och totalt otrolig fast hon är över 50. Jag vill avguda henne så här på avstånd, så att de rynkiga händerna och de trötta ögonen inte syns.

måndag 9 februari 2009

bilder från helgen




På lördag promenerade J och jag av och an till butiken i Näsby och jag råkade ha kameran med. Det var dimma och strax över noll grader, snön var på väg att smälta bort. Inte en själ i hela byn.



Lite kusligt att stå ute på en brygga och inte se annat än vitt, man är ensam på ett helt annat sätt.

Missionsboden finns i en gammal ladugård och är ett äkta gammalt lopptorg med äkta, gedigen, ja rent av AUTENTISK unken doft. Det har öppet endast på somrarna men alla kläder och andra saker får övervintra där de hänger. Det blir ganska fuktigt och rått, som ni kan föreställa er. Men prylarna är härliga!

fredag 6 februari 2009

helgplaner

Nu bär det av till Houtskär över helgen. I väskan har jag två ylletröjor, yllesockor, tre böcker, ett stickningsprojekt och Leilas kokbok A piece of cake. Ute är det snöstorm, vi ska köra så in i norden försiktigt. Det här är det enda veckoslutet vi kan och vill åka ut till svärföräldrarna så förstås ska det snöa och storma just nu. Men än sen då? Det finns en massa skönt och mysigt man kan hitta på inomhus :)

torsdag 5 februari 2009

Fika, ekobutiker och böcker

Igår, efter en trevlig pratstund med Jutz och H i de chokladbruna sofforna på nya Café Aschan i Hansakvarteret, var vi med Jutz och kollade in en ny butik. Sådant är roligare och lite tryggare när man är två. Butiken heter Ruohonjuuri och säljer allt möjligt ekologiskt, miljöskonsamt och rättvist producerat. Kosmetika, kläder, té, livsmedel, you name it. Fäste mig direkt vid Kannabiskexen. Hmmm, blir man månne påverkad? Smakar de ens gott? Vågade inte köpa. Men de hade Flädersaft! och Vanilj-ingefäraté! och dyr, rättvist producerad choklad! Besöket blev ganska kort men jag har ännu en tanke om att gå tillbaka och riktigt, riktigt kolla vad allt de har. Bl.a. lär de ha tvättnötter (sapindus mukorossi), indiska såpnötter som kan användas istället för tvättmedel. Min kompis A är helt frälst av dem. Vet inte själv, är lite misstänksam mot hela konceptet att "miljövänliga" produkter fraktas tusentals kilometer. Men om man vill slippa industriella kemikalier så why not. En sak jag dock har fastnat vid och blivit rätt så frälst av är menskopp. Jo - jag. Använder en kopp modell Lunette (finskt, lokalt!). Hade läst om den på Aftonbladet och tänkte att nja, kanske. Sen lästa jag på Cillahs blogg att hon använder en och är helt frälst. Så jag slog till och är jättenöjd. Menskopp, spikmatta... var ska det sluta? :)

Slutligen fick jag impuls att gå till Stocka och äntligen köpa en frukostbricka som J och jag egentligen hade lovat varandra i julklapp, men... Akademiska Bokhandeln hade slutspurt på bokrean, 40 procent rabatt på redan rabatterade priser. Så jag fastnade dit. Försökte köpa vettigt, hitta böcker jag vill ha i bokhyllan länge. Det blev Suuri runokirja (Suomalaisen lyriikan rakastetuimmat säkeet!), Den svenska sångboken (det hittills mest ambitiösa och omfångsrika försök som har gjorts att i en enda volym samla och kommentera vad som kallas den svenska sångskatten!), What Maisie Knew av Henry James (först utgiven 1897, aldrig läst något av H. James) och The Yacoubian Building av Alaa al Aswany ("must have-boken" några år tillbaka).

Är på slutrakan på en annan litterär klassiker, "To Kill a Mockingbird" av Lee Harper. Jättebra bok! Nästa bok blir McCall-Smiths "Espresso Tales". Sen borde jag väl läsa något på svenska eller finska. Märk väl, "borde jag väl". Va? Hur har detta hänt? Vad är detta för språksnobberi?

onsdag 4 februari 2009

sånger i huvudet

Ett tack till H, tipset funkade :) Det är ganska roligt att hålla en körövning men helt utmattande ibland. Särskilt om man inte är så jätteduktig på piano och måste sätta på ett extra kol för att klara av koncentrationen. Och ändå såsar man. Bättre sagt, ändå såsade jag. Men nu har jag ett nytt favoritstycke inför jubileumskonserten, Jukka "The Joiku" Linkolas Work Song. Rytmer och saftiga ackord, det är min grej. Vi kom igenom den igår, men klapp och stamp och fingerknäpp och allt, wohoo. Jepp, that's me, total körnörd.

Nu har jag typisk dagen-efter-körövning-känsla. Musiken bubblar i mig och jag tycker att det är så onödigt att måsta jobba. När jag en gång känner för att öva och kolla på noter och göra arr och ha mig. Men nä, arbetsdeadline idag klockan tre. Hjälps inte att klaga, bara att sätta igång.

tisdag 3 februari 2009

Lunch, kompisar och körövning

Ja, jag måste bara säga att den där spikmattan är bra. Inte vet jag vad den egentligen ska göra men för mig är den helt suverän för att slappna av ordentligt. Igår botade den spänningshuvudvärken som hade plågat mig hela dagen på tjugo minuter. Ryggen kändes lite öm så jag bredde en tunn filt över den, men lika skönt var det.

Den här dagen såg ut att bli lite väl stressig med jobb, lunch med kompisar och mera jobb, sedan besök i körarkivet för att gräva i foton och sen körövning där jag ska vikariera för ordinarie dirigenten. En sak måste bort, det fick bli arkivdykningen. Vi tar det på torsdag istället. Lunchen var skön, det är igen en sån där osannolikt strålande vinterdag så det var en njutning att cykla till stan med solen i ansiktet. Väl värt att stiga upp lite tidigare om man får hålla en så skön paus mitt på dan!

Enda saken som stör mig är att jag missar KeyE-konserten ikväll...

måndag 2 februari 2009

Spänd nacke

Oj usch, nu är den där spänningshuvudvärken här igen. Som inte blir bättre av att sitta vid datorn... alltså det är nog så onödigt, huvudvärk. Helt jävligt. Det är som om den skulle veta när det är absolut olämpligast, när jag har saker att göra som kräver koncentration och gott humör. Skit på den, på riktigt. Jag har ju varit ute och motionerat idag, två gånger. Jag har hållit pauser, jag har sjungit. Vet den inte hut? Nu lägger jag mig på spikmattan och spelar något avkopplande. The painkillers never work.

Superhelg

Detta har varit en riktigt superavkopplande helg, sådana här helger borde filmas och dokumenteras och visas på seminarier för hälsa och välmående. För det första: ingen dator i två dagar. Bidrar starkt till ledighetskänslan, förstår ni. Sen har vi varit mycket ute och fått gott om motion, ett annat stort plus. Slutligen har vi ätit gottgottgoooott. På lördag var vi på födelsedagskalas hos goda vänner och fick tre sorters kaka (!) medan vi lyssnade på gamla LP-favoriter från 70- och 80-talet. Bonus: det var så vackert väder att vi valde att promenera dit, det tog ca en timme. En timme ute i solen! Efter tre veckors molntristess (känns det som)!

Söndagen inledde vi med nybakade semlor (av färdigjäst men ogräddad deg som jag hade frusit ned dagen innan) och gammal film (är detta redan en tradition?), denna gång Philadelphia Story med Cary Grant, Katie Hepburn och Jimmy Stewart. Sen lagade vi ugnsbakade griskotletter med rosmarin, timjan och vitlök, lyxigt potatismos med gräslök och salsa. Plus gott Rioja Reserva-vin. Plus urgod "banana mousse with butterscoth ripple" (alltså bananmousse med tjinuskisås). Allt detta från Gordon Ramsay's bok Fast food. It was pretty fast, and fabulously good! Medan vi åt tittade vi på en gammal film till, Dr. Strangelove or How I learned to stop worrying and love the bomb. Efter att ha sett filmen om Peter Sellers kvällen innan. Vilken typ.

Varför ska det alltid vara så vemodigt när helgen närmar sig sitt slut? Det kommer ju fler. Ja, hoppas verkligen att det kommer fler som denna!

Nu är jag mentalt beredd att jobba lite.